A tűzifa
A tűzifa vásárlása néha fejtörést okoz mindazoknak, akik ez idáig gázzal vagy villanyárammal fűtöttek. Több kérdés merül fel, milyen a jó tűzifa?
Elsősorban a megfelelő tűzifa száraz, ami azt jelenti, hogy már másfél-két éve kivágták és fedett helyen tárolták. Emellett a fa keménysége is fontos, hiszen a kemény fák jobb fűtőértékkel rendelkeznek.
A tölgy, a bükkfa, az akácfa, a kiszárad gyümölcsfák kiváló tűzrevalók.
Jó tűztér és szabályozott égési levegő esetében a száraz kemény hasáb fák gázosodva nagyon jó fűtési hatásfokkal égnek el.
A fenyő, a cserfa, a puha fák lobbanékonyan égnek, a fenyő gyanta tartalma a kerámia üvegen ki csapodva erőteljesen elszennyezi azt, kerülendők.
Amennyiben mégis tüzelünk vele, keményfával vegyesen tegyük.
Egyre elterjedtebb a fa és a szalma brikettet is. Ennek igazán alacsony sok esetben 2-3 % a nedvességtartalma (a száraz fáé 15 -20 %).
Különféle fűtési módok összehasonlításával kapcsolatosan a www.kandallocentrum.hu honlapon részletes információk találhatóak.